Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

DIGITALT

Digitalisering kobler service og energi tættere sammen

Den digitale revolution i energisektoren går endnu hurtigere, end vi aner. It og el er er nyt ’power couple’, der kan give forbrugerne helt nye muligheder.

’So Ein Ding’-værten Nikolaj Sonne fra DR2 styrede løjerne med friske appetizers fra Las Vegas, da Dansk Energi og Dansk Erhverv tirsdag eftermiddag satte spot på digitalisering i energibranchen.

Mulighederne for at opsamle og udnytte data om både den aktuelle tilstand i elnettet og forbrugeres adfærd og præferencer udvikler sig ekstremt hurtigt i disse år og åbner nye døre i den grønne omstilling. Samtidig stiller det store krav om beslutsomhed for alle de, der vil være med, hvor det sker.    

Service og energi skal spille tæt sammen i fremtiden, og det kan netop lade sig gøre på grund af digitaliseringen, sagde Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard, og fremhævede symbolikken i det første co-arrangerede event mellem de to organisationer.

Der kommer masser af nye produkter i fremtiden, der bliver solgt på helt nye måder. Tænk, at Tesla sælger biler på deres hjemmeside til 550.000 kroner, som andre sælger sko. Man vælger med få klik og kan ikke engang prøve den, og alligevel er der flere tusinde danskere, der køber ind på forretningsmodellen. Er det ikke disruption for bilbranchen?, spurgte han retorisk.

Der kommer masser af nye produkter i fremtiden, der bliver solgt på helt nye måder. Tænk, at Tesla sælger biler på deres hjemmeside til 550.000 kroner, som andre sælger sko.
Lars Aagaard, adm. direktør, Dansk Energi

Forinden havde adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen budt velkommen i den 400 år gamle og fornemt udskårne børssal, der udgjorde en stærk kontrast til de hurtige bits and bytes, der var omdrejningspunktet for de mange indlæg.  

Alle i dansk erhvervsliv er optagede af digitalisering, og vi er for eksempel langt fremme på energiområdet inden for smart cities. Jeg håber, vi i dag kan være med til at få nogle konkrete initiativer på banen, for digitalisering kan i høj grad være med til at skabe nye bånd mellem energivirksomheder og deres erhvervskunder, sagde han.

Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi slog fast, at fremtidens elsystem bliver meget mere lokalt og decentralt, og han kaldte koblingen mellem it og el for det nye ’power couple’, der kan skabe de billigst mulige løsninger og samtidig åbne en række nye spændende muligheder.

Vi skal nå derhen, hvor vi kan tanke vores egen grønne el, når vi kører på motorvejen i Tyskland – eller eventuelt en andens, som vi har købt et grønt certifikat af, sagde Anders Stouge.

En anden helt afgørende ting, som digitaliseringen og de nye fjernaflæste elmålere skal hjælpe os med, er at brede forbruget ud, så vi kan begrænse behovet for investeringer, men det kræver, at reguleringen følger med, sagde han videre.

Nyheder direkte i din indbakke?