30.04.2018

Usammenhængende udmelding om landvind fra Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti (DF) meldte i weekenden ud, at man ønsker et stop for udbygning med vindmøller på land i Danmark. Samtidig foretog man en glædelig U-vending, når det gælder havvind, mener Danmarks Vindmølleforening.

”Nu er tiden kommet til at vindmøller fremover, de står ude på havet. Det her bliver et vigtigt krav for os,” sagde partiets formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med DR, med henvisning til de forhandlinger om en ny energiaftale, der indledes i dag.

”Forslaget om et stop for vindmøller på land hænger ikke sammen med Dansk Folkepartis ambition om flere penge til velfærd. Landvind er Danmarks suverænt billigste energikilde. Det er derfor den udgør halvdelen af stigningen i vedvarende energi frem til 2025 i regeringens energiudspil. Så længe Dansk Folkeparti ikke fremlægger forslag til, hvad der skal erstatte landvinden, kan forslaget kun tages som udtryk for, at partiet ønsker en halvering af regeringens ambitionsniveau for udbygningen med vedvarende energi,” siger Danmarks Vindmølleforenings direktør, Christian Kjær.

Dansk Folkeparti har i forbindelse med udmeldingen ændret sit logo til grønt og udarbejdet et banner med teksten ”JA TAK til flere vindmøller PÅ HAVET!”. I forbindelse med regeringens energiudspil torsdag i sidste uge foreslog DF’s energiordfører Mikkel Dencker ellers, at man udsatte regeringens foreslåede havmøllepark til slutningen af 2020’erne. ”Hvis vi vil statskassen det bedste og også bruge penge på velfærd, så skal vi være tålmodige og vente lidt længere, end regeringen lægger op til,” udtalte han til Ritzau.

”Det er glædeligt, at Dansk Folkeparti på blot to dage har foretaget en U-vending og nu åbenlyst støtter mere vindkraft på havet. Men et stop for landmøller vil hæve elregningen, koste arbejdspladser og sende et skadeligt signal til udlandet om en af Danmarks største eksportartikler. Alle alternativer til landvind – havvind, biogas og biomasse - vil reducere det beløb der kan bruges på velfærd,” siger Christian Kjær

Danmarks Vindmølleforening reagerede positivt på regeringens udspil om teknologineutrale udbud for vedvarende energi inkl. landvind i sidste uge, men beklagede at det ikke indeholder forslag til en mere hensigtsmæssig planlægning på land.

”Regeringens energiudspil er en oplagt mulighed til at se på rammerne for planlægning for vindmøller på land, hvor det er afgørende at sikre lokal opbakning og forankring,” siger Christian Kjær.

Ifølge en meningsmåling som Wilke gennemførte sidste år for Energiwatch vil 6 ud af 10 danskere gerne have flere vindmøller i deres egen kommune. Kun 12 pct. er ”uenige” eller ”helt uenige” i at der gerne må opstilles flere vindmøller i deres kommune.

I en kommentar til Dansk Folkepartis forslag om et stop for landvind udtalte den konservative gruppeformand, Mette Abildgaard torsdag til DR:

”Jeg er ikke enig i det, Dansk Folkeparti foreslår i dag. Jeg forstår det heller ikke helt, fordi jeg ved, det er vigtigt for Dansk Folkeparti at få den her grønne omstilling så billigt som muligt. Og en af de suverænt billigste metoder vi har, det er altså landvind. Hvis vi vil have det så omkostningseffektivt som muligt, så spiller landvind også en rolle fremadrettet.”

Udmeldingen fra DF kommer et par dage efter regeringen i sit udspil til en ny energiaftale foreslog afholdelse af teknologineutrale udbud for vedvarende energi, der svarer til lidt over 1.000 MW landvind i perioden 2020 til 2024 samt etablering af en 800 MW havmøllepark inden 2027. På grund af landvinds lave omkostninger, forventes en stor del af udbuddet at blive vundet af landvind. Havmøllerparken udbydes i et separat udbud.

Kontakt:
Christian Kjær
Direktør, Danmarks Vindmølleforening
Mobil: 9360 2023
ck@dkvind.dk

dkvind.dk

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Da Danmark fik vinger. Bogen om 40 års vindmøllehistorie
 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft