Stigende afregningspriser i marts - Giver mindre tilskud til østdanske mølleejere

Marts bød på glædelige nyheder til de østdanske vindmølleejere med rekordhøje afregningspriser på meget tæt på 30 øre/kWh i gennemsnit, hvilket bl.a. skyldes det kolde vejr i starten af måneden og et deraf følgende højt elforbrug i det øvrige Norden. Dette er så høj en afregningspris, at tilskuddet til én støtteordning bliver beskåret, men kun i Østdanmark, da den vestdanske afregningspris ikke nåede helt det samme høje niveau.

Det er østdanske mølleejere med møller nettilsluttet før
1. januar 2003, der kan blive ramt af fradraget i tilskuddet.

Dette gælder for følgende møller:

  • Møller nettilsluttet før 1. januar 2003, som modtager et tilskud på 10 øre/kWh og hvor fradraget i tilskuddet starter ved en afregningspris på 26 øre/kWh og helt bortfalder når afregningsprisen er 36 øre/kWh.

Hvis afregningsprisen skulle stige yderligere kan også møller, der modtager 25-øre i tilskud blive ramt af et fradrag i tilskuddet.

Dette er følgende møller:

  • Møller nettilsluttet efter 1. januar 2014, som modtager den såkaldte ”25-øre”, hvor fradraget i tilskuddet starter ved en afregningspris på 33 øre/kWh og helt bortfalder ved en afregningspris på 58 øre/kWh.

Afregningsreglerne for danske vindmøller kan ses her.

Mølleejere, der har indgået en fastpriskontrakt, vil også blive ramt af fradraget i tilskuddet, uanset hvilken pris fastpriskontrakten er indgået til. Dette skyldes, at fradraget i tilskuddet i henhold til lov om vedvarende energi udregnes på baggrund af markedsprisen på den nordiske elbørs Nord Pool Spot.

I Vestdanmark var den gennemsnitlige afregningspris for vindenergi i marts noget lavere på 24,8 øre/kWh, hvilket er det samme niveau som februar. Dette er det højeste niveau for afregningsprisen for vindenergi i Vestdanmark siden november 2016.

Spotprisen i Vestdanmark var 28,3 øre/kWh og i Østdanmark 31,9 øre/kWh og de gennemsnitlige afregningspriser for vindmølleejerne lå derfor 12 % under spotprisen i Vestdanmark og 6 % under spotprisen i Østdanmark.

* Beregnet på basis af et vægtet månedsgennemsnit af vindmøllestrømmens markedspris på Nord Pool Spot.

Da Danmark fik vinger. Bogen om 40 års vindmøllehistorie

 

 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Da Danmark fik vinger. Bogen om 40 års vindmøllehistorie
 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft