Kulde gav 25-30 % højere priser på vindmøllestrøm

Vinterens noget sene kuldeperioden i slutningen af februar og starten af marts fik en meget positiv effekt for de danske vindmølleejere, da det kolde vejr kombineret med en stærk vind fra øst, gav både høje elpriser og høj produktion på de danske vindmøller.
På Sjælland var der i februar de højeste afregningspriser siden november 2016, da den gennemsnitlige pris for vindmøllestrøm i februar 2018 var 26,9 øre/kWh. Dette var en stigning på 30 % i forhold til den gennemsnitlige afregning for januar.   

De højere priser for vindmøllestrømmen skyldes et højt elforbrug til elvarme i det øvrige Skandinavien pga. de lave temperaturer. Det østdanske elmarked eksporterede derfor store mængder energi til Sverige.  

I Vestdanmark var den gennemsnitlige afregning for vindenergi i februar 24,9 øre/kWh, hvilket er en stigning på omkring 25 % siden januar. Dette skyldes det kolde vejr, og at forbindelsen mellem Jylland og Sverige i kuldeperioden blev åbnet for dansk eksport af strøm. Forbindelsen har ellers gennem de seneste måneder været stærkt begrænset af interne, svenske flaskehalse, og eksportkapaciteten mellem Jylland og Sverige var da også på det højeste niveau siden sommeren 2017. Afregningen for jysk vindmøllestrøm var i februar var også på det højeste niveau siden november 2016.  

Søren Klinge, seniorøkonom i Danmarks Vindmølleforening, siger:
”Eksporten til det øvrige Norden fra danske vindmøller i denne vinters kuldeperiode viser tydeligt, at det kan lade sig gøre at handle over grænserne i det indre marked for energi og specifikt mellem Danmark og Sverige, når der er et stort behov for el i Sverige. Dette er et eksempel til efterfølgelse, og hvis de svenske begrænsninger fortsætter i foråret, bør der følge en god forklaring.”

De første dage af marts var også præget af kulde, og disse dage havde også vinterens højeste elpriser på Sjælland, hvor elprisen nåede niveauer omkring 1,5-1,8 kr./kWh, vel at mærke i timer, hvor der var moderat vindproduktion.   


Afregning Østdanmark
Afregning Vestdanmark

Eksport til Sverige

13.3.2018

Læs mere

Læs om vindkraftåret 2017 her.

Se andre nøgletal her

 

 

 

 
 

 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Da Danmark fik vinger. Bogen om 40 års vindmøllehistorie
 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft