Hollandske møller op til 1 MW sælges nu i Danmark

For første gang får danske vindmølleproducenter udenlandsk konkurrence på hjemmemarkedet for møller over husstandsmølle-størrelse.

På Tåsinge har det hollandske firma EWT rejst to 900 kW-møller. Det er i Svendborg kommune, hvor der er højderestriktioner for nye møller. Og netop kommuner med højdebegrænsninger for nye møller er en af det hollandske møllefirmas målgrupper. En anden er mølleejere med et stort elforbrug, som er interesseret i hel eller delvis selvforsyning fra egen mølle. Endelig sigter EWT på mølleejere, som ønsker at udskifte en ældre mølle med en i nogenlunde samme størrelse, men takket være større vingefang højere produktion og - ifølge firmaet - bedre økonomi end fortsat drift med en ældre mølle.

EWT sælger vindmøller på 250-1000 kW og med et vingefang på op til 61 meter. Det er, som firmaet i sin markedsføring selv bemærker, møllestørrelser, som de fleste danske fabrikanter ikke længere sælger på hjemmemarkedet. Men markedet for møller under MW-størrelser er øjensynlig til stede. EWT har rejst 650 møller i Europa, Nordamerika og Asien. Mange er købt med henblik på ejeren eller ejernes hele eller delvise selvforsyning, som lokale fællesejede møller, som man kender det fra Danmark, eller til kombinationsdrift med andre energikilder.

Svendborg kommune har ligesom andre især fynske kommuner indført kommunale højdebegrænsninger for nye møller. Sekretariatsleder Henrik Vinther, Viden om Vind, der følger kommunal vindkraft-politik landet over, vurderer, at 10-15 af landets kommuner har indført begrænsninger på nye møllers højde. Grænsen er ofte en totalhøjde på 80 eller 90 meter.

Det kan møller på flere megawatt sjældent overholde. Det hollandske firma satser med variable tårnhøjder på op til 75 meter på sine gearløse og pictch-regulerede møller derfor på markeder, hvor myndighederne har indført restriktioner for nye vindmøllers højde eller installerede effekt.

Af de to nye 900 kW-møller på Tåsinge skal den ene forsyne virksomheden Skiftekær Økologi med energi, mens den anden er tænkt som en lokal delvis fællesejet vindmølle. De to møller erstatter tre gamle møller på henholdsvis 150, 200 og 300 kW. Ejeren af Skiftekær Økologi, Peter Bay Knudsen, forventer at møllen vil levere tre millioner kWh årligt og direkte dække en stor del af virksomhedens elforbrug på en million kWh om året.

900 kW-møllens tårnhøjde er 46 meter og vingefanget 60 meter. Møllen har kostet 7,5 mill. kr., og økonomien hænger kun sammen takket være 25 øres-tillægget i de første år, bl. a. fordi projektet er belastet af opkøb af gamle møller, oplyser Peter Bay Knudsen til Torgny Møller, Naturlig Energi.

13.12.2017

Læs mere

Læs mere om planlægniong for vindmøller

EWTs hjemmeside

 

 

 
 

 

 

Det mener vi

Se også vore pressemeddelelser, rapporter, notater mm.

 

Myter om vindkraft

Danmarks Vindmølleforening begår seriemord på de første 12 myter om vindkraft

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.